Naujienos

/

Straipsnis

Įsikūrimą Vilniaus miesto inovacijų pramonės parke pradeda sintetinės biologijos srityje veikiantis startuolis UAB „Gensinta”

Vilniaus miesto inovacijų pramonės parko operatorius Northtown Vilnius pasirašė įsikūrimo inovacijų pramonės parke sutartį su UAB „Gensinta”, kuriančia naujos kartos DNR sintezės technologiją, paremtą molekulinės biologijos bei fotonikos metodais.

Pilnai įsikurti Vilniaus miesto inovacijų pramonės parke UAB „Gensinta” planuoja iki 2023 m. rugpjūčio, numatoma, kad įmonės investicijos VCIIP sieks daugiau nei 10 mln. Eur.

Pasak „Gensinta” direktoriaus Beno Macijausko, idėja įkurti startuolį, veikiantį sintetinės biologijos srityje, kilo stebint biotechnologijų vystymosi tendencijas bei pasaulinius iššūkius. „Vis stiprėjant būgštavimams dėl klimato kaitos, augančios ir senstančios populiacijos ir mažėjančių išteklių, ES užimant pasaulinio lyderio pozicijas siekiant užtikrinti tvarų resursų panaudojimą, vartojimą, gamybą bei mažinti išmetamo anglies dvideginio kiekį, prognozuojama, kad sintetinės biologijos, kaip įrankio, galinčio mokslininkams tiesiogiai ar netiesiogiai padėti spręsti opias pasaulio problemas, vaidmuo taps vienu iš svarbiausių,” – sako Benas Macijauskas ir pabrėžia, jog dviejų pasaulinio lygio pramonės šakų – biotechnologijų bei fotonikos – potencialą sutelkusios Lietuvos pozicijos šiuo metu yra išskirtinės.

„Sintezė turi iki šiol neišspręstą svarbų trūkumą – kiekviename DNR grandinės pailginimo žingsnyje gali įsivelti klaida, dažniausiai visą seką paverčianti beverte, o šiuo metu taikomi klaidų taisymo ir gryninimo metodai nėra konkurencingi. Tinkamas sprendimas šiai problemai yra – sekų be klaidų identifikavimas ir atrinkimas tolimesniems procesams. Šis metodas yra patentuotas JAV ir patento teisės priklauso Gensintai. Apjungdami biotechnologijų bei fotonikos specialistų kompetencijas, sieksime sukurti ir tobulinti inovatyvų DNR sintezės procesą, kurio pagrindas – optomechaninė kokybės kontrolės sistema (OKKS), leidžianti greitai, selektyviai bei automatiškai lazerio impulsų pagalba atrinkti tinkamas DNR sekas. Tai sprendimas, leisiantis sintetinės biologijos paslaugas bei produktus siūlyti ženkliai pigiau, dirbti operatyviau bei didesniais kiekiais atlikti pradmenų, oligonukleotidų sekų, sintetinių genų, jų fragmentų ir kitų DNR konstruktų užsakomąją gamybą”, – teigia B. Macijauskas.

VCIIP operatoriaus Northtown Vilnius vadovo dr. Gedimino Pauliukevičiaus teigimu, UAB „Gensinta” įsikūrimas inovacijų pramonės parke sustiprina VCIIP besitelkiančių gyvybės mokslų įmonių segmentą, veikiantį sintetinės biologijos, genų redagavimo srityse. „Būtent šios sritys žada visiškai naujų produktų ir naujų rinkos segmentų atsiradimą ir greitą plėtrą, o tai reiškia – ir dar spartesnį Lietuvos gyvybės mokslų industrijos augimą, kuris jau dabar yra pasiekęs įspūdingas apimtis”, – sako G.Pauliukevičius.

Anot jo, dar vienas svarbus aspektas, sutvirtinantis Vilniaus miesto inovacijų pramonės parko, kaip gyvybės mokslų klasterio, viziją – orientacija į tinklaveikos stiprinimą, čia besikuriančių įmonių tarpdiscipliniškumą ir bendradarbiavimą kuriant bendrus naujus produktus. „Tas tendencijas pastaruoju metu stebime labai aiškiai – tiek gyvybės mokslų, tiek fotonikos ar IT srityje veikiančios įmonės labai vertina galimybę susitelkti vienoje teritorijoje, įsikurti greta kompanijų, su kuriomis jau plėtojama ar planuojama strateginė partnerystė”, – pastebi Gediminas Pauliukevičius.

Vilniaus miesto inovacijų pramonės parke įsikūrusios ar įsikūrimą pradėjusios jau 13 įmonių, veiklą vystančių gyvybės mokslų,  naujų gamybos procesų, medžiagų ir technologijų, energetikos ir tvarios aplinkos kryptyse. „Gensinta“ – penktoji biotechnologijų bendrovė veiklą plėtosianti Vilniaus miesto inovacijų pramonės parke ir įsikursianti tokių gyvybės mokslų įmonių kaip „Biotecha“, „Experimentica“, „Imunodiagnostika“ ir „Sanobiotec“ kaimynystėje. Savo filialą Vilniaus miesto inovacijų pramonės parke iki 2023 m. ketina atverti ir Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centras.