Naujienos

/

Straipsnis

VCIIP įsikursiantis Kamieninių ląstelių tyrimų centras planuoja investuoti daugiau nei 27 milijonus eurų

Biomedicinos ir biotechnologijų bendrovė „Kamieninių ląstelių tyrimų centras” (KLTC) įsikurs Vilniaus miesto inovacijų pramonės parke (VCIIP).  Dar iki 2024 m. pradžios čia duris atvers KLTC mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros bei gamybos centras, kuriame įmonė planuoja instaliuoti unikalią įrangą, kurios šiuo metu Lietuvoje nėra – 3D biospausdintuvus ir kamieninių ląstelių auginimo bioreaktorius.

Pasak Kamieninių ląstelių tyrimų centro generalinio direktoriaus prof. Vlado Algirdo Bumelio, KLTC 3D biospausdinimo centre bus vykdomi moksliniai tyrimai ir kuriamos inovatyvios diagnostikai, vaistų tyrimams, gydymui skirtos technologijos, paslaugos ir produktai globaliai gyvybės mokslų sektoriaus rinkai.

„Globali gyvybės mokslų rinka yra milžiniška, sparčiai auganti ir atspari krizėms. Rinkos ekspertai, didžiųjų farmacijos ir biotechnologijų įmonių vadovai, ekonomistai prognozuoja kad augimo tempas tik spartės, nes sveikatos, susijusių produktų ir paslaugų paklausa toliau augs dėl didėjančio gyventojų skaičiaus, turtingų šalių visuomenės senėjimo bei naujų technologijų kuriamų galimybių. Tikimasi, kad netolimoje ateityje bus sukurtos technologijos, leidžiančios pakeisti dalį pažeistų audinių ir organų, nebereikės donorų – audiniai ir organai bus auginami laboratorijose. Mūsų įmonė tikisi būti viena iš inovatorių būtent dirbtinių audinių ir organų kūrimo bei gamybos 3D biospausdinimo srityje”, – teigia prof. V.A.Bumelis.

Kamieninių ląstelių tyrimų centras kurdamasis VCIIP teritorijoje planuoja investuoti daugiau nei 27 milijonus eurų. Anot VCIIP operatoriaus Northtown Vilnius vadovo dr. Gedimino Pauliukevičiaus, iki šiol – tai viena didžiausių ir drąsiausių investicijų gyvybės mokslų srityje Vilniaus miesto inovacijų pramonės parke. 3000 m2 siekiančiame KLTC 3D biospausdinimo centro pastate veiks laboratorijų ir bandomosios gamybos kompleksas, veiklą plėtos 3D spausdinimo technologijų gyvybės mokslų srityje vystymo klasteris. Taip pat numatoma sukurti daugiau nei 60 naujų aukščiausios pridėtinės vertės darbo vietų.

Pasak prof. V. Bumelio, pribrendus KLTC plėtrai, daug abejonių dėl vietos nebuvo: „rinkomės vietą Vilniuje, nes čia sutelktos didžiausios biotechnologijų kompetencijos Lietuvoje. Mums Vilnius yra strateginė plėtros vieta dėl darbuotojų, logistikos, sąveikos su kitomis mūsų įmonių grupės kompanijomis”.

KLTC generalinio direktoriaus teigimu, Vilniaus miesto inovacijų pramonės parką įmonė  pasirinko ne tik dėl patogios teritorijos ir atvestų svarbių komunikacijų. „Teritorijoje formuojasi unikali gyvybės mokslų įmonių ir mokslo įstaigų santalka, su kuria tikimės didelės sinergijos. Čia bus puiki vieta dirbti mūsų esamiems ir naujiems darbuotojams. Jau dabar esame numatę ir galimybes tolimesniam įmonės augimui – pasilikome vietos ir antrajam įmonės plėtros etapui, kai prireiks daug didesnių biotechnologijų gamybos patalpų. Tikimės ateityje čia įkurti 15000 m2 biotechnologijų gamyklą”, – svarsto biotechnologijų mokslininkas ir verslininkas Vladas Algirdas Bumelis.

Northtown Vilnius direktorius dr. Gediminas Pauliukevičius neabejoja, kad tokios biotechnologijų srityje lyderiaujančios bendrovės kaip Kamieninių ląstelių tyrimų centras apsisprendimas kurtis Vilniaus miesto inovacijų pramonės parke – gera žinia visai VCIIP jau besikuriančiai, inovacijų parko vizija patikėjusiai gyvybės mokslų bei kitų susijusių sričių bendruomenei. „Mums tai patvirtinimas, kad einame teisingu keliu, ir netrukus galėsime perkopti į antrąjį VCIIP – kaip stiprėjančio gyvybės mokslų klasterio, kuriame susibūręs tikrai stiprus branduolys – vystymo etapą. Čia svarbiausias tikslas – sutelkti pajėgas trūkstamos viešosios infrastruktūros ir paslaugų vystymui, kad įsibėgėjęs industrijos augimas neaplenktų ir labai jaunų, perspektyvių įmonių, startuolių, kurie, kaip žinoma, šiuo metu stokoja vystymosi pajėgumų tiek Vilniuje, tiek Lietuvoje.”, – tvirtina G.Pauliukevičius.

UAB „Kamieninių ląstelių tyrimų centras” – šeštoji biotechnologijų bendrovė, verslo plėtrai pasirinkusi Vilniaus miesto inovacijų pramonės parką. Ji įsikurs gyvybės mokslų kompanijų „Biotecha”, „Experimentica”, „Imunodiagnostika”, „Sanobiotec”, „Gensinta” kaimynystėje. Savo filialą Vilniaus miesto inovacijų pramonės parke iki 2023 m. ketina atverti ir Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centras.

Iki šiol Vilniaus miesto inovacijų pramonės parke įsikūrusios ar įsikūrimą pradėjusios jau 14 įmonių, veiklą vystančių gyvybės mokslų, naujų gamybos procesų, medžiagų ir technologijų, energetikos ir tvarios aplinkos kryptyse.