Naujienos

/

Straipsnis

Gyvybės mokslų inovatoriams – specializuota antreprenerystės programa „StartBIO“

Gyvybės mokslų srityje veikiantys tyrėjai, inovatoriai ir jų komandos kviečiamos dalyvauti unikalioje antreprenerystės programoje „StartBIO“, kurios metu atrinkti dalyviai per 7 savaites turės galimybę įsivertinti savo atliekamų mokslinių tyrimų arba idėjos komercinį potencialą bei įgyti verslo vystymui svarbių žinių ir gebėjimų, padėsiančių auginti sėkmingą gyvybės mokslų startuolį. Dalyvių registracija jau vyksta iniciatyvos interneto svetainėje www.startbio.euo programos veiklos, apimančios mokymus, individualizuotas konsultacijas, mentorystę bei idėjos vystymo nuo laboratorijos iki verslo modeliavimą, startuos jau kovo 6- tąją Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre vyksiančiame atidarymo renginyje.

Pripažindami, kad gyvybės mokslai yra labai specifinė sritis, kurioje pagalbos bei mentorystės kuriant verslą Lietuvoje labai trūksta, iniciatyvos „StartBIO“ ėmėsi trys skirtingą patirtį Gyvybės mokslų bei verslo vystymo srityje sukaupę partneriai – „2AM Health“, Vilniaus universiteto gyvybės mokslų centras bei „Northtown Vilnius“, plėtojantis specializuotą inovacijų pramonės parką Vilniuje, skirtą būtent gyvybės mokslų įmonėms.

Pasak Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro direktoriaus Prof. Daumanto Matulio, mokslo – verslo bendradarbiavimas ir mokslinių atradimų perkėlimas į praktiką yra vienas svarbiausių mokslo tikslų, tačiau tai yra labai sunkus uždavinys, nes dažniausiai mokslininkas nebūna kartu ir geras verslininkas. „Jis gali sukurti išradimus, bet jų komercializavimui dažniausiai visgi pritrūksta verslumo žinių“, – teigia Prof. Daumantas Matulis ir pabrėžia, kad „StartBIO“ programa yra unikali tuo, kad siekia Lietuvos tyrėjams suteikti verslo žinių būtent gyvybės mokslų srityje, nes mokslinių tyrimų rezultatai yra patys vertingiausi, kai pasiekia galutinius vartotojus, ypač, jei tai yra su sveikata susijusios inovacijos ir realią pagalbą pajunta sergantieji.

„2AM Health“ bendraįkūrėja Monika Nair akcentuoja, kad, dėl stiprios reguliacijos ir intelektinės nuosavybės reikšmės, gyvybės mokslų sritis pasižymi kitokiais komercializacijos dėsniais ir sudėtingumu nei kitos industrijos. „Todėl didžiausia vertė iš antreprenerystės ir verslumo įgūdžių vystymo programų šioje srityje sukuriama, kai programa ir ekspertų profiliai yra specializuoti būtent gyvybės moksluose“, – sako Monika Nair. Jai antrina kita „2AM Health“ bendraįkūrėja Aurelija Galvelytė, pabrėždama, kad vienas svarbiausių momentų siekiant skatinti idėjų komercializaciją – suteikti individualią prieigą prie tinkamos ekspertizės, padėti dalyviams aiškiau suprasti, kokie etapai auginant gyvybės mokslų startuolį jų laukia, su kokiais iššūkiais neišvengiamai bus susidurta, ir pamatyti naujas galimybes savo darbe.

„Northtown Vilnius“ vadovo dr. Gedimino Pauliukevičiaus teigimu, gyvybės mokslų industrija Lietuvoje spurtuoja jau ne vienerius metus, ir tuo galima džiaugtis, tačiau visos šioje srityje veikiančios šalys taip pat aiškiai pripažįsta, kad yra du svarbūs veiksniai, kurie šiuo metu gyvybės mokslų industrijos potencialo neleidžia išnaudoti – tai fizinės infrastruktūros, kuri leistų sparčiau augti gyvybės mokslų startuoliams, trūkumas, taip pat – stiprių specializuotų mentorystės bei akceleravimo programų stoka. „Inkubavimo ir akceleravimo srityje turime sukaupę solidžią, beveik dviejų dešimtmečių patirtį, kuri yra veiksminga ir kuria dalijamės tarptautiniuose projektuose, tačiau, kalbant apie gyvybės mokslų sritį, situacija kiek kitokia – iki šiol neturime veiksmingos ekosistemos, padedančios įspūdingus atradimus ir pasiekimus iš laboratorijų perkelti į verslą, kasdienybę. Gražių pavienių pavyzdžių, aišku, yra, tačiau sistemos, kuri padėtų sklandžiai auginti verslus gyvybės mokslų srityje, neturime. Daug vilčių dedama laukiant nacionalinės akceleravimo programos, tačiau, kol jos nėra, vis tiek turime judėti pirmyn, pasitelkdami kitų šalių sėkmingą patirtį bei modelius. Todėl didžiausia „StartBIO“ vertė, kurios gali tikėtis dalyviai – tai individualizuota pagalba kelyje nuo laboratorijos iki verslo, bendradarbiaujant su tarptautine patyrusių lektorių, mentorių ir ekspertų komanda”, – neabejoja dr. Gediminas Pauliukevičius.

Dalyvauti programoje bus atrinktos septynios dalyvių komandos, kurios 7 savaites bendradarbiaudamos su tarptautiniais ekspertais sieks identifikuoti savo plėtojamų idėjų, tyrimų rezultatų ar vystomos technologijos komercializavimo potencialą ir modeliuos galimą savo idėjos kelią iki realaus verslo.

Programa „StartBIO“ yra skirta gyvybės mokslų magistro ir doktorantūros studijų studentams, taip pat mokslo darbuotojams ir inovatoriams biotechnologijų, farmacijos, bioinformatikos, sveikatos / medicinos inžinerijos srityse. Registracija vyksta iki vasario 18- tos dienos.

Daugiau informacijos www.startbio.eu