Naujienos

/

Straipsnis

Prie Gyvybės mokslų skaitmeninių inovacijų centro klasterio prisijungė „Cumulatis“

Viena iš 2020-ųjų metų konkurso „Wanted: Life Sciences Innovator!” laimėtojų – MB „Cumulatis“ prisijungė prie Gyvybės mokslų skaitmeninių inovacijų centro (GM SIC) klasterio.

Pagrindinė atžalinės Kauno technologijos universiteto inžinerinės įmonės veikla – gamtos mokslų ir inžinerijos moksliniai tyrimai bei jų taikymas. Pastaraisiais metais įmonė gana sparčiai augo ir prisidėjo prie gyvybės mokslų sektoriuje kuriamų inovacijų, taip pat rekordiškai greitai – vos per pusketvirto mėnesio po finansavimo pritraukimo sukūrė COVID-19 paciento neinvazinės stebėsenos įrenginio prototipą ir atliko jo ikiklinikinius tyrimus. „Prisijungdami prie Gyvybės mokslų skaitmeninių inovacijų centro klasterio tikimės plėsti tarpdisciplininius ryšius ir savo turimomis bioinžinerinėmis kompetencijomis prisidėti vystant gyvybės mokslų įmonių partnerystę Lietuvoje ir užsienyje,“ – sako įmonės vadovas Renaldas Urniežius.

„Cumulatis“ vysto bioinžinerijos sprendimus bioreaktorių sistemoms nuo kolbinių eksperimentų laboratorijose iki pramoninių instaliacijų. Kuriami sprendimai įmonėje yra validuojami kultivuojant mikroogranizmų kultūras (rekombinantines E.Coli, žinduolių ir kamienines ląsteles) ir verifikuojant jas makroogranizmuose, ieškant potencialių taikymų medicinoje. Taip pat įmonė dalyvauja vykdant užsakomuosius tyrimus ir technologijų perdavimo veiklas su partneriais Lietuvoje bei užsienyje.

Gyvybės mokslų skaitmeninių inovacijų centro klasterio veiklą koordinuojančio Northtown Vilnius direktorius Gediminas Pauliukevičius neabejoja, kad „Cumulatis” prisijungimas bus naudingas tiek pačiam startuoliui, tiek klasterio nariams, o „Cumulatis” komandos kompetencijos praplės ir papildys klasterio jau turimas. „Įmonės veiklos specifika aiškiai rodo, jog „Cumulatis” turės galimybių rezultatyviai bendradarbiauti su kitais klasterio nariais bei gyvybės mokslų įmonėmis, kurios, kaip ir klasteris, yra įsikūrę Vilniaus miesto inovacijų pramonės parke. Būtent toks bendradarbiavimas ir paskata kurti bei vystyti naujus sprendimus gyvybės mokslų industrijai ir yra vienas svarbiausių klasterio tikslų“, – teigia G. Pauliukevičius.

GM SIC klasteris įsteigtas 2019 m. siekiant sustiprinti gyvybės mokslų įmonių plėtros galimybes, bendradarbiavimą ir paskatinti veiklos sinergiją kuriant naujus produktus. Šiuo metu klasteris jungia 16 partnerių, tarp kurių – Northtown Vilnius, Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centras, Vilniaus miesto savivaldybė, Baltijos pažangių technologijų institutas, žinomos biotechnologijų įmonės CasZyme, Droplet Genomics, Bioanalizės sistemos, Inlita, Diagnolita, Experimentica, Sanobiotec, Infekcinių ligų ir patogeninės mikrobiologijos institutas, Grida, Biomatter Designs, dirbtinio intelekto sprendimų startuolis Trys trečiosios.