Naujienos

/

Straipsnis

Brailio spinta: silpnaregiams drabužius išsirinkti padedančios interneto parduotuvės idėja pripažinta Inovatyvaus verslo idėjų turnyro finalininke

Kaip dažnai lankotės drabužių parduotuvėje? Kas lemia Jūsų apsisprendimą pirkti vieną ar kitą drabužį? Kiek spintoje turite skirtingų spalvų megztukų? Švarkų? Ar ilgai svarstote, ką rengsitės šiandien?

Drabužiai, be abejonės, yra svarbi mūsų įvaizdžio dalis, juk norime atrodyti gražiai ir stilingai, o kai kuriais atvejais jie yra ir saviraiškos būdas. Bet ar kada nors pagalvojote, kaip drabužius renkasi aklieji? Kaip pamatyti drabužį jo nematant? Turbūt pripažinsite, kad tradicinėje drabužių parduotuvėje be pagalbos apsipirkti regos negalią turintiems žmonėms kebloka. Nors technologijos sparčiai vystosi ir būtent jos galėtų ateiti į pagalbą akliesiems ir silpnaregiams, kol kas stipraus proveržio šioje srityje nėra.

Šešiolikmetis iš Kauno Julius Zažeckis jau kurį laiką vysto idėją, kuri padėtų akliesiems ir silpnaregiams drabužius išsirinkti paprasčiau, patogiau ir su mažiau iššūkių. Tai – „Brailio spinta“, įvertinta pilotinio Inovatyvaus verslo idėjų turnyro „ldea Development training „Business LAB“ metu ir net užėmusi 1-ąją vietą!

„Brailio spinta“ – tai internetinė parduotuvė, kurioje galima įsigyti marškinėlius, kurių spalva užrašyta Brailio raštu.

„Pasaulyje yra apie 36 mln. aklųjų, o Lietuvoje – apie 150 tūkst. silpnaregių, turinčių išlavintus pojūčius ir vaizduotę, bet negalinčių skirti spalvų, – pasakoja Julius Zažeckis ir teigia, kad, pasinaudodami „Brailio spintos“ idėja, aklieji galėtų skirti spalvas ir apsirengti mėgstamiausios spalvos drabužiais!

Nors Juliui tik 16 metų, jis nuo ankstyvos vaikystės išbandė be galo daug būrelių ir veiklų: pramoginius šokius, plaukimą, šachmatus, futbolą, karatė ir kitus kovų menus, nuo 5 metų groja klasikine gitara, o pastaruosius porą metų šeštadieniais lankė verslo mokyklą. Taigi, aktyvumo ir idėjų Juliui niekada netrūko. Šįkart kalbamės su Juliumi būtent apie „Brailio spintos“ idėją ir planus ją vystyti realybėje.

Papasakokite apie „Brailio spintos“ idėją. Kaip ji kilo? Kada pradėjote pirmuosius verslo žingsnius?

Galima sakyti, kad pirmus verslo žingsnius pradėjau dar pradinėse klasėse, kai tekdavo ką nors paruošti Kaziuko mugei. Tai buvo galimybė užsidirbti pinigų. Gaminau draugystės apyrankes, kartu su mama kepiau skanumynus ir net sodinau prieskoninius augalus! Bet rimčiau verslo galimybėmis susidomėjau lankydamas verslo mokyklą. Mano domėjimosi temos yra įvairios. Kaip ir dauguma jaunuolių, domiuosi kompiuteriais, žaidimais, „YouTube“ filmukais apie žaidimus, taip pat stebiu draugus bei jų veiklas. Idėja apie „Brailio spintą“ kilo vieną vakarą kalbantis su mama prie arbatos puodelio. Diskutavome, kas šiandien aktualu, kokias problemas galėčiau spręsti. Kalba pasisuko apie socialines problemas ir jų sprendimą. Aš matau gerai, bet savo mamą visada matau pasipuošusią akiniais, o kiek yra žmonių, kurie išvis nemato. Taip kilo mintis padėti „pamatyti“ liečiant.

Kadangi esate labai jaunas, kaip į tokį jūsų norą – pradėti verslą – žvelgė tėvai?

Mama visada skatino užsiimti įvairiomis veiklomis, turėjau puikią galimybę išbandyti savo jėgas užsidirbti pinigų dalyvaujant mokyklos Kaziuko mugėse, o vėliau man neleido dvejoti, kad galiu padaryti dar daugiau. Mane ne tik visada palaiko, bet ir paskatina daryti daugiau.

Su kokiais sunkumais susidūrėte kurdamas „Brailio spintą“? Ar nesunku viską suderinti su mokslais?

Pirmiausia kurdamas idėją dirbau komandoje su kitais jaunuoliais, besidominčiais verslu. Dirbti komandoje ne taip ir paprasta, kai išsiskiria nuomonės, trūksta patirties, žinių, kartais tingisi, trūksta atsakomybės ir labiau norisi pažaisti, nei rimtai padirbėti. Kuriant „Brailio spintą“ buvo taip, kad tingėjau, bet mama vis pabambėdavo, pastumdavo link tikslo ir aš toliau vystydavau savo projektą. Mokslams niekas netrukdydavo, nes verslo idėjai skirdavau šeštadienius ir laiką po pamokų.

Kas dar, be Jūsų, prisideda prie „Brailio spintos“ veiklos?

Esu labai dėkingas už kantrybę, kryptį ir pagalbą savo mamai ir mokytojui Sauliui Kromalcui, kuris mane vedė verslo link pamokomis, užduotimis, papildomu dėmesiu ir griežtu pamokymu, kai to reikėjo. Būtent iš jo ir išgirdau apie pilotinį Inovatyvaus verslo idėjų turnyrą „Idea Development training „Business LAB“, kai vis ieškojau galimybių viešinti savo verslo idėją ir pritraukti naują pirkėją.

Pasidalinkite savo įspūdžiais ir patirtimi apie pilotinį Inovatyvaus verslo idėjų turnyrą „ldea Development training „Business LAB“

Mokymai man labai patiko. Buvau jauniausias dalyvis, todėl pradžioje buvo kiek nedrąsu, tačiau labai įdomu išgirsti vyresniųjų patirtį ir pamatyti jų kuriamus projektus. Vakare namuose su mama aptarinėjome tai, ką buvau užsirašęs. Projekte labiausiai įstrigo Artūro Jurgeliavičiaus mokymai. Iš jų supratau, kaip svarbu pažinti savo klientą, kad tai leidžia sutaupyti reklamai. Taip pat įsiminė Lidijos Kraujalienės patarimai dėl mano projekto. Jos įžvalgų dėka pakoregavau verslo planą ir pristatymo „pitch“.

Kaip manote, kokių asmeninių savybių reikia kuriant startuolį ar kitą verslą?

Kuriant startuolį ar kitą verslą labai svarbu tikėti tuo, ką darai, tikėti savo idėja, būti drąsiam ir turėti palaikymo komandą. Žinoma, labai reikalingos žinios.

Kaip manote, ar gera idėja verslui / startuoliui yra svarbiausia?

Mano mama sako: „Geros idėjos atsiranda iš protingų žmonių.“ Tad manau, kad šalia geros idėjos reikalingos žinios ir drąsa veikti. Kartais gera idėja gali žlugti vien dėl to, kad neturi drąsos veikti.

Gal turite kokių nors idealų verslo pasaulyje? Į ką lygiuojatės? O gal Jūsų idealai visai ne iš verslo pasaulio?

Šiandien dar esu ieškojimų etape. Stebiu socialinį turinį, daug mokausi. Neslėpsiu, kai kuriais dalykais sudomina ir mokykla. Kai kuriems dalykams daro įtaką draugai. Bet užklasinė veikla suteikia didžiausius atradimus.

Kaip manote, ar lengviau būti samdomu darbuotoju, ar verslininku?

Būti verslininku = būti labai atsakingam ir daug išmanyti. Būti samdomu darbuotoju  = ribotos galimybės reikštis. Kas lengviau, dar negaliu atsakyti.

Jeigu ne paslaptis, kokias studijas ketinate rinktis? Lietuvoje ar užsienyje?

Apie studijas dar negalvojau, bet ačiū už klausimą, gal laikas susimąstyti, ką veiksiu ateityje.

Kaip save įsivaizduojate po 10 metų? Gal turite naujų minčių ir idėjų, kurias bandysite įgyvendinti?

Net neįsivaizduoju, kaip atrodysiu po 10 metų, bet įsivaizduoju save darantį daug protingesnius sprendimus. Šiandien, kai domiuosi kompiuteriniais žaidimais, noriu apie tai kalbėti per aprangą, bet visa tai, kas siūloma rinkoje, neturi labai didelio išskirtinumo. Galbūt sugalvosiu jaunimui kažką unikalaus, patogaus, bet iškalbingiau. Bet kol kas tai mano mintyse.

***

Už turinį atsako VšĮ „Northtown Vilnius” ir jokiomis aplinkybėmis negali būti laikoma, kad jis atspindi Europos Sąjungos poziciją.

Projektas „Innovative Project Solutions Tournament „Business LAB“, Nr. ENI-LLB-1-169, įgyvendinamas pagal Europos kaimynystės priemonę ir yra finansuojamas Europos Sąjungos. Projekto partneriai VšĮ „Northtown Vilnius“ ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas (Vilnius Tech).