Naujienos

/

Straipsnis

Kelionių planavimo platforma „ALHUDHUD TOURISM“ – „Business LAB“ inovatyvių idėjų turnyro finalininkų trejetuke

Ar mėgstate keliauti? Kokio tipo keliautojas esate – mėgstate pasyvų poilsį ar aktyvų? Galite kelis kartus keliauti į patikusią šalį, ar Jūsų tikslas yra aplankyti kuo daugiau ir negrįžti ten, kur buvote? Ar kelionės maršrutą, transportą, viešbučius susidėliojate savarankiškai ar mėgstate, kai tai padaro už Jus kiti? Kelionių agentūra, draugai, o galbūt antroji pusė?

Kelionės planavimas yra ir įdomus, bet ir nemažai laiko reikalaujantis darbas, tad čia vėl į pagalbą skuba išmanieji telefonai ir galimybė pasinaudoti programėlėmis.

PackPoint programėlė automatiškai sudarys būtinų daiktų sąrašą priklausomai nuo šalies, kur vyksite, kokiu tikslu, kokiomis oro sąlygomis ir kokiai trukmei. O tereikės tik įvesti kelionės tikslą ir vietą ir būsite ramūs, kad nieko nepamiršote. Tripit programėlės dėka visus bilietus (nuo muziejų iki skrydžių bilietų) turėsite vienoje vietoje, o štai City Maps to Go programėlė pagelbės susidėlioti kelionės maršrutus, Around Me programėlė pagelbės rasti viską, ko Jums tuo metu reikia – artimiausią bankomatą, parduotuvę ar restoraną, TheFork programėlė padės išsirinkti geriausią restoraną vakarienei.

Bet visos šios programėlės atlieka skirtingas funkcijas, ir norint būti pasiruošus kelionei, jas teks visas įsidiegti savo telefone. Ir dar paplušėti, kol įgusite jomis visomis naudotis. Nors mums kito pasirinkimo kol kas nėra, turistams, besilankantiems Turkijoje, gali pagelbėti „ALHUDHUD TOURISM“ platforma, kuri padės pasirūpinti viskuo – nuo skrydžio bilietų rezervavimo, iki automobilio nuomos, viešbučių ir kitų paslaugų – ko tik širdis geidžia.

„Arabų kraštų turistai susiduria su nemažai problemų – tai ne tik kalbos barjeras, bet ir turizmo įmonių siekis pasipinigauti bei gidų trūkumas“, – teigia „ALHUDHUD TOURISM“ idėjos autoriai Raafat Hussein Ahmed Saleh ir Cansu Aydın.

Raafat Hussein Ahmed Saleh yra kilęs iš Jemeno, Cansu Aydın  –  iš Turkijos. Abiejų keliai susikirto studijuojant Karadenizo technikos universitete (Turkija). Atvykę į Lietuvą per Erasmus studijų mainų programą, jie su savo idėja „ALHUDHUD TOURISM“ dalyvavo Inovatyvaus verslo idėjų turnyre „ldea Development training „Business LAB“ ir jame užėmė 3-ąją vietą. Idėjos autoriams uždavėme kelis klausimus, prašydami pristatyti idėją kiek plačiau.

Kaip kilo idėja apie „ALHUDHUD TOURISM“ – kelionių Turkijoje planavimo platformą?

„ALHUDHUD TOURISM“ idėja kilo po penkerių metų patirties dirbant turizmo srityje Turkijoje, – pasakoja Raafat Hussein Ahmed Saleh. – Tai padėjo išskirti problemas, su kuriomis susiduria arabų turistai, rinkinį, iš to ir gimė unikali idėja. Trumpai tariant, mūsų idėja – tai turizmo platforma, sukurta siekiant įveikti sunkumus, su kuriais susiduria arabų turistai, pavyzdžiui, teikti gido, kalbančio ir arabų kalba, paslaugas, konsultuoti ir padėti turistams sudaryti kelionės planą, kuris leistų jiems mėgautis laiku viešnagės Turkijoje metu, konsultuoti turistus užsakant viešbučius ir automobilius.“

Kaip teigia patys Raafat Hussein Ahmed Saleh ir Cansu Aydın, idėja unikali tuo, kad iki šiol nebuvo tokios platformos, kuri organizuotų ir teiktų turizmo ir investicijų konsultacijas arabų turistams prieš jiems atvykstant, jiems būnant ir išvykstant iš Turkijos, pasitelkiant darbuotojus, mokančius arabų kalbą ir turinčius ilgametę patirtį turizmo ir investicijų srityje.

„Mums labai smagu, kad mūsų idėja sulaukė didelio palaikymo ir susidomėjimo, – pasakoja Raafat Hussein Ahmed Saleh. – Tiesą sakant, savo idėją pradėjome įgyvendinti iš karto sukūrę keletą reklamų, skirtų kai kurioms arabų šalims, ir daugelis žmonių išreiškė susižavėjimą šia idėja.“

Su kokiais iššūkiais teko susidirti įgyvendinant verslo idėją?

Cansu Aydın neslepia: „Taip, susidūrėme su tam tikrais iššūkiais, iš kurių svarbiausias buvo finansų trūkumas, tačiau jau veiklos pradžioje pavyko išspręsti ir tai.“

„Mums labai pravertė patirtis, kurią įgijau dirbant turizmo srityje, – pasakoja Raafat Hussein Ahmed Saleh. – Manau, kad prieš kuriant savo verslą, būtina įgyti patirties toje pačioje srityje, nes tai padeda įveikti daugelį kliūčių, su kuriomis galima susidurti.“

Kaip teigia Cansu Aydın, prie „ALHUDHUD TOURISM“ įgyvendinimo sėkmės prisidėjo ir dalyvavimas pilotiniuose Inovatyvaus verslo idėjų turnyro mokymuose „ldea Development training „Business LAB“ „Mes džiaugiamės, kad dalyvavome ldea Development training „Business LAB“ mokymuose, nes mokymų programa buvo iš ties puiki! Iš jos sužinojome daug vertingos informacijos, išmokome, kaip galime pradėti savo verslą, kuris prasideda nuo idėjos, kuri ilgainiui vystosi, kol tampa garsia įmone“,  – dalinasi mokymų įspūdžiais Cansu Aydın.

Kaip galvojate, kas lemia startuolio sėkmę? Kas galėtų lemti geros idėjos žlugimą?

„ALHUDHUD TOURISM“ idėjos autorių nuomone, startuolio ar įmonės idėjos sėkmė ar nesėkmė priklauso nuo trijų dalykų: komandos, įgyvendinimo ir finansavimo. „Visų pirma, komanda turi būti aistringai nusiteikusi savo produkto atžvilgiu ir turėti įgūdžių, kad galėtų jį pateikti rinkai. Antra, įgyvendinimas turi būti nepriekaištingas, suplanuotas kiekvienas žingsnis ir etapas. Galiausiai, labai svarbus momentas yra finansavimas. Be šių trijų elementų startuoliui gali būti sunku pasiekti sėkmę“, – ­­­ pasakoja Cansu Aydın.

„Nelsonas Mandela yra pasakęs: „Dažnai tai atrodo neįmanoma, kol neįvyksta“. Mūsų siekis yra plėtoti savo sėkmingą verslą, to mes siekiame ir tikiu, kad tai pasieksime, – atvirauja Raafat Hussein Ahmed Saleh. – Aš taip pat turiu idėjų, susijusių su savo gimtine Jemenu. Bet jos išvys šviesą tik tada, kai mano šalyje bus užtikrintas saugumas ir stabilumas“, – teigia Raafat Hussein Ahmed Saleh.

***

Už turinį atsako VšĮ „Northtown Vilnius” ir jokiomis aplinkybėmis negali būti laikoma, kad jis atspindi Europos Sąjungos poziciją.

Projektas „Innovative Project Solutions Tournament „Business LAB“, Nr. ENI-LLB-1-169, įgyvendinamas pagal Europos kaimynystės priemonę ir yra finansuojamas Europos Sąjungos. Projekto partneriai VšĮ „Northtown Vilnius“ ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas (Vilnius Tech).