Naujienos

/

Straipsnis

Pirmoji vieta II-jame „Business LAB“ Inovatyvaus verslo idėjų turnyro etape – mobiliajai aplikacijai „Motivio“

Turbūt daugelis pritars, kad šiandieninis gyvenimo tempas yra itin greitas. Mokslininkai gyvenimo tempo spartos pokyčius pastebėjo jau prieš 30 metų, ir tai glaudžiai susiję su technologinių inovacijų atsiradimu mūsų kasdieniame gyvenime.

Vienas daugiausia rūpesčių keliančių greito gyvenimo tempo padarinių yra stresas. Šiandien mokslininkai vis dažniau akcentuoja neigiamą streso poveikį sveikatai. O kas tokiu atveju galėtų pagelbėti? Kai kuriais atvejais pagelbėtų tinkamas laiko planavimas ir motyvacija veikti. Būtent motyvacija.

Pasirodo, net kas penktas iš mūsų esame linkęs pasirinkti mažiau svarbias užduotis tada, kai turėtume atlikti daug svarbesnes: pasiruošti egzaminui, parengti ataskaitą, pristatymą ar pan. Laiku neatlikti besikaupiantys darbai kelia tikrai nemažą stresą. O juk tinkamai susidėliojus prioritetus, būtų galima viską išspręsti. Ir stresuoti nereikėtų.

Edvinas Radevič su savo idėja asmeninio tobulėjimo kursams „Motivio“ dalyvavo Inovatyvaus verslo idėjų turnyre „Business LAB“ ir juose užėmė 1-ąją vietą.

„Šiuo metu socialiniuose tinkluose, kurie daro didžiulę įtaką, vyrauja produktyvumo kultas. Nuomonių formuotojai ir trumpų vaizdo įrašų kūrėjai skatina produktyvų ir sveiką gyvenimo būdą. Tad poreikis padidinti motyvaciją ir produktyvumą yra didelis, – pasakoja Edvinas. – Daugelis žmonių nori tobulėti, būti labiau motyvuoti, disciplinuoti, tačiau neturi, kas galėtų jiems padėti. „Motivio“ – tai asmeninio tobulėjimo kursai telefone. Užtenka tik atsisiųsti programėlę į savo išmanųjį įrenginį ir galima pradėti asmeninio tobulėjimo kelionę.“

Apie „Motivio“ mobiliosios aplikacijos idėją, planus ją vystyti ir Inovatyvaus verslo idėjų turnyre „Business LAB“ įgytą patirtį kalbamės su Edvinu Radevič.

Ar turėjote svajonę įkurti savo verslą? Ar galite pasakyti, kad esate verslus?

Nuo mažų dienų mane traukė komercinė veikla. Jau pradinėse klasėse pardavinėjau saldainius visoms mokyklos klasėms ir taip užsidirbdavau. Taip pat nuo vaikystės domėjausi automobiliais ir užsiėmiau jų remontu bei tobulinimu. Savo darbo ir motyvacijos dėka sukaupiau nemažą patirtį, tad šiandien hobis tapo ir pajamų šaltiniu. Šiuo metu esu III kurso studentas Vilnius Tech, studijuoju verslo vadybą. Kadangi turiu draugų, kurie plėtoja savo verslus, mes su jais dažnai diskutuojame apie verslą, tačiau kol kas pats verslo nesukūriau, bet svajonę apie savo verslą – taip, turiu.

Papasakokite apie savo verslo idėją „Motivio“. Kaip ji gimė?

Pati idėja kilo iš to, kad man pačiam, neslėpsiu, kaip ir dažnam studentui, trūksta motyvacijos atsikėlus ryte rašyti kursinius darbus ir ruoštis atsiskaitymams. Kadangi sau naudingų motyvacijos ir disciplinos kursų programėlių neradau, kilo idėja ją sukurti.

Kuo Jūsų idėja yra unikali, lyginant su konkurentais?

Konkurentai neturi tokio plataus įrankių pasirinkimo vienoje programėlėje. „Motivio“ apima disciplinos, motyvacijos ir produktyvumo kursus. Naudotis daily quotes (dienos citata) ir bucket list’u (sąrašas tikslų, svajonių ir siekių, kuriuos norima įgyvendinti per gyvenimą) klientai gali nemokamai, dalis kursų taip pat nemokami. Taip sudominus ir pritraukus daugiau klientų ir paskleidus žinią apie programėlę, būtų galima bendradarbiauti su kitomis įmonėmis ir integruoti reklamą. Konkurencija didelė, tačiau pagrindiniai konkurentai yra netiesioginiai, nes panašūs kursai teikiami interneto puslapiuose, tiesioginių analogiškų konkurentų nėra.

Kokią įsivaizduojate savo idėjos „Motivio“ ateitį? Bandysite šią idėją įgyvendinti?

Kol kas ne. Idėjos realizavimas užtruktų gana ilgai ir kainuotų daug pastangų, o šiandien nei vieno, nei kito negaliu skirti, nes studijos ir darbas „suvalgo“ visą mano laiką. „Motivio“ idėja turi perspektyvą, tačiau turiu ir kitą idėją, kurią planuoju realizuoti pirmiausia.

Pasidalinkite savo įspūdžiais ir patirtimi apie Inovatyvaus verslo idėjų turnyrą „Business LAB“.

Galiu atvirai pasakyti, kad turnyras labai patiko. Pirmiausia sudomino informacija apie startuolius ir sėkmingo verslo aspektus. Taip pat nustebino mokymų kokybė ir įdomūs kompetentingų lektorių pristatymai. Visų mokymų metu jaučiausi motyvuotas tobulėti pats ir tobulinti savo verslo idėją. Mokymai buvo labai naudingi ir įdomūs, labai džiaugiuosi, kad dalyvavau, ir tikrai tokius kursus rekomenduočiau visiems savo draugams.

Kaip kursai padėjo patobulinti sugalvotą verslo idėją?

Pirminė „Motivio“ idėja buvo ta, kad turėjo būti mokama programėlė. Tik vėliau, mokymų metu, kilo idėja pasiūlyti dalį kursų nemokamai.

Kaip manote, kokių asmeninių savybių reikia kuriant startuolį ar kitą verslą?

Manau, kad šiuolaikinis verslininkas turi būti lankstus. Verslas turi gebėti greitai prisitaikyti prie klientų poreikių, kintančių aplinkos sąlygų. Taip pat užsispyrimas yra labai svarbus, nes labai norint ir įdėjus daug pastangų galima pasiekti gerų rezultatų. Įdomus faktas, kad net 90 procentų startuolių žlunga, tad užsispyrimas verslininkui yra gal net svarbiausia savybė.

Kokios Jūsų asmeninės savybės gali padėti kuriant verslą?

Lankstumas, stoicizmas, užsispyrimas, atkaklumas, komunikabilumas, išradingumas, energingumas.

Kaip manote, kas gali lemti verslo idėjos įgyvendinimo sėkmę? Ar pakanka vien geros idėjos?

Manau, kad gera idėja be sunkaus darbo yra pasmerkta žlugti. Verslo idėjos sėkmę lemia daug faktorių. Labai svarbu, kad idėja būtų inovatyvi ir išskirtinė. Labai svarbus yra pasitikėjimas savimi, didelės pastangos ir, mano manymu, reikia šiek tiek sėkmės.

Gal turite idealų? Kas Jums galėtų būti autoritetas?

Mano idealas yra Elonas Muskas. Esu perskaitęs jo knygą, žaviuosi jo užsispyrimu ir įdėtomis pastangomis, kurios lėmė jo sėkmę. Pats didžiausias Elono Musko išskirtinumas – atvirkščias mąstymas ir neįprastas požiūris. Bandyti ne tobulinti produktą, o kurti naują, visiškai kitokį, neįprastą, kurti kažką naujo. Tokį požiūrį į pasaulį turiu ir aš.

Kaip save įsivaizduojate po 5–10 metų? Sėkmingo startuolio vadovą? Gal turite naujų minčių ir idėjų?

Sunku pasakyti, bet tikslų ir siekių turiu tikrai nemažų. Po 10 metų save įsivaizduoju kaip keletą bakalauro studijų baigusį verslininką, kuris padeda jauniems ir ambicingiems žmonėms kurti savo verslus. Įsivaizduoju, kad būsiu energingas ir aktyviai visuomenės veikloje dalyvaujantis asmuo, kuris stengiasi gerinti Lietuvos ekonominę padėtį. Tokie mano užmojai, kuriuos, tikiu, daug dirbdamas ir būdamas motyvuotas galiu pasiekti.

***

Už turinį atsako VšĮ „Northtown Vilnius” ir jokiomis aplinkybėmis negali būti laikoma, kad jis atspindi Europos Sąjungos poziciją.

Projektas „Innovative Project Solutions Tournament „Business LAB“, Nr. ENI-LLB-1-169, įgyvendinamas pagal Europos kaimynystės priemonę ir yra finansuojamas Europos Sąjungos. Projekto partneriai VšĮ „Northtown Vilnius“ ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas (Vilnius Tech).