Naujienos

/

Straipsnis

Vilniaus miesto inovacijų pramonės parkas švenčia 5-erių metų gimtadienį

2018 metų balandį savivaldybė įsteigė Vilniaus miesto inovacijų pramonės parką, o tų pačių metų rugpjūtį paskyrė Northtown Vilnius VCIIP operatoriumi.

Praėjus 5 metams nuo Parko įkūrimo pritrauktos investicijos jau viršija 73 milijonus eurų, VCIIP teritorijoje įsikūrusios 20 įmonių, 6 klasteriai, sukurta daugiau nei 500 aukščiausią pridėtinę vertę kuriančių naujų darbo vietų, įkurtas verslo inkubatorius.

Pasak VCIIP Operatoriaus Northtown Vilnius vadovo Gedimino Pauliukevičiaus, nors penkeri metai plėtojamai investicinei zonai gana trumpas laikotarpis, tačiau VCIIP jis buvo labai intensyvus ir nestokojo iššūkių – juk toks specializuotas inovacijų pramonės parkas pirmą kartą buvo kuriamas ne tik Vilniuje, bet ir Lietuvoje.

“Tačiau svarbiausias momentas VCIIP istorijoje buvo strateginės krypties – gyvybės mokslų – pasirinkimas, kuris ambicingai pakoregavo ir parko viziją – tapti vienu stipriausių gyvybės mokslų centrų regione”, – pasakoja G.Pauliukevičius ir džiaugiasi, kad šiandien ši vizija pastebimai virsta realybe – VCIIP kuriasi ir veiklą vykdo būtent gyvybės mokslų įmonės, strateginiais partneriais tapo VU Gyvybės mokslų centras bei LithuaniaBIO, VCIIP vis dažniau tampa gyvybės mokslų industrijai svarbių iniciatyvų dalyviu ir rėmėju.

Anot Northtown Vilnius vadovo, tai, ką pavyko per sąlyginai trumpą laikotarpį padaryti VCIIP – pritraukti investicijas ir suburti stipriausius industrijos lyderius, paskatinti tinklaveikos ir klasterizavimo procesus, yra labai svarbūs žingsniai, leisiantys kurti vertės grandines ir didinti mūsų gyvybės mokslų industrijos konkurencingumą ne tik nacionaliniu, bet ir tarptautiniu lygiu.

„Tačiau ne mažiau svarbūs darbai dar laukia – Lietuvos gyvybės mokslų industrijai, o ypatingai jaunoms, didelį inovacinį potencialą turinčioms įmonėms vis dar stinga fizinių sąlygų – laboratorijų ir tyrimų infrastruktūros, galinčios paspartinti augimą pirmuosiuose plėtros etapuose. Užtikrinti tokios infrastruktūros plėtrą Vilniaus mieste laikome vienu svarbiausių artimųjų metų uždaviniu. Dar šiemet pradėsime išskirtinai gyvybės mokslų industrijai skirto unikalaus Technologijų vystymo centro su laboratorijų kompleksu statybas, ateityje planuojame ir papildomą gyvybės mokslų įmonių inkubavimui skirtą infrastruktūrą”, – planais dalijasi Northtown Vilnius direktorius Gediminas Pauliukevičius.

Pasak VCIIP Operatoriaus, per ateinančius metus VCIIP teritorija pasikeis neatpažįstamai – bus baigti naujų gatvių ir komunikacijų infrastruktūros plėtros projektai, dar šiemet Parke iškils investuotojų UAB „Biotecha”, British School of Vilnius pastatai, kiek vėliau naujuose savo tyrimų centruose VCIIP pradės kurtis ir UAB „Kamieninių ląstelių tyrimų centras”, UAB „Imunodiagnostika” ir „Domus Naturae”, UAB „CMB Biotechnologies”.