Naujienos

/

Straipsnis

Vilniaus miesto inovacijų pramonės parke pradedamos specializuoto gyvybės mokslų Technologijų vystymo centro statybos

2023-iųjų metų pabaigoje Vilniaus miesto inovacijų pramonės parke prasidėjo specializuoto gyvybės mokslams skirto Technologijų vystymo centro statybos. Numatomas pastatas bus pritaikytas mokslo, tyrimų bei taikomajai veiklai. Didžiąją dalį pastato ploto užims specializuotos gyvybės mokslų paskirties laboratorijos, kitoje pastato dalyje bus įkurtos biurų patalpos.

„Technologijų vystymo centras – labai svarbi Vilniaus miesto inovacijų pramonės parko ekosistemos dalis. Jis suteiks VCIIP galimybę pritraukti tvarias gyvybės mokslų srityje veikiančias įmones ir sudarys fizines sąlygas greitesnei jų vystomų inovacijų bei technologijų plėtrai”, – pasakoja VCIIP Operatoriaus „Northtown Vilnius” vadovas Dr. Gediminas Pauliukevičius ir prideda, kad tai pirmas tokio tipo pastatas Vilniuje po gana ilgo laiko. “Tokių erdvių, kuriose gyvybės mokslų įmonės galėtų įsikurti joms pritaikytose patalpose neatsiranda ir jos yra retos, nors ir turi gana didelę paklausą. Šis centras mums yra vienas iš svarbesnių akcentų stiprinant gyvybės mokslų ekosistemą, norint pasiekti tokį industrijos augimą kokio yra tikimasi ir koks yra numatytas valstybės vizijoje”, – teigia G. Pauliukevičius.

Būsimo modernaus, šiuolaikiško, ekonomiško, draugiško aplinkai mokslo ir aukštųjų technologijų pastato plotas sieks daugiau nei 4000 kv. m., jame numatytos laboratorijų, viešosios, administracinės patalpos. Projekto vertė sieks daugiau nei 10 mln. Eur, statybų pabaiga numatoma 2025 III ketvirtį. „Technologijų vystymo centro statybomis užbaigiame 2023-iuosius metus, kurie Vilniaus miesto inovacijų pramonės parkui buvo pilni pokyčių. Šiemet buvo pasirašytos 2 sutartys su naujais Sveikatos technologijų ir biotechnologijų sumaniosios specializacijos srityse veikiančiais investuotojais – UAB „Pentasweet” ir UAB „BioProcess Solutions”, duris Parke atvėrė aukščiausios kokybės švietimo paslaugas teikianti tarptautinė mokykla „British School of Vilnius”, leidimą išskirtinio 3000 m2 siekiančio 3D audinių biospausdinimo MTEP bei gamybos pastatui gavo ir darbus pradėjo UAB „Kamieninių ląstelių tyrimų centras”, taip pat įsibėgėja ir kitų investuotojų pastatų projektavimo bei statybos darbai”, – džiaugiasi G. Pauliukevičius.

Siekiant VCIIP teritorijos vientisumo, šįmet buvo įgyvendinti ir gatvių statybos darbai. Parko operatorius pietinėje VCIIP teritorijos dalyje suformavo baigtinį Vismaliukų gatvės žiedą, sujungiantį esamas, jau įrengtų gatvių, atšakas, kurios buvo įrengtos 2015 metais. Pastatytas ~446 m D kategorijos gatvės su inžineriniais tinklais projektas apima gatvę su 7 nuovažomis, šaligatviais ir dviračių takais, vandentiekio, buitinių ir lietaus nuotekų tinklus, ryšių kabelių kanalų sistemos plėtrą, vandens slėgio pakėlimo stoties įrengimą, dujų tiekimo, elektros ir apšvietimo tinklų įrengimą. Taip pat buvo sujungti sklypai esantys Vismaliukų g. 34 ir Miškadvario g. 6, įrengta gatvė su komunikacijomis, užtikrina VCIIP teritorijos vientisumą ir pilnavertį komunikacijų išvystymą visoje teritorijoje.

Pasak VCIIP Operatoriaus, per ateinančius metus VCIIP teritorija keisis dar labiau – Parke iškils investuotojų UAB „Biotecha”, kiek vėliau naujuose savo tyrimų centruose VCIIP pradės kurtis ir UAB „Kamieninių ląstelių tyrimų centras”, UAB „Imunodiagnostika” ir „Domus Naturae”, UAB „CMB Biotechnologies”. Tad jau netrukus, kai investuotojų įsikūrimo darbai bus baigti, veiks specializuotas gyvybės mokslų Technologijų vystymo centras, VCIIP teritorija taps miestu mieste.